An itibariyle Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Çiftlikbank'ın nitelikli dolandırıcılık olduğu belirtilmiştir. Neredeyse tüm kanallarda aynı anda reklamları yapılan, devlet teşviki verildiğine dair iddialar olan bu oyunun bu zamana kadar denetlenmemesi, hatta belirli çevrelerce destlenmesi ve bu nitelikli dolandırıcılıkta payı olan tüm insanların bir an önce yargı karşısına çıkarılması gerekmektedir.
Müslüm Doğan'ın 25 Aralıkta vermiş olduğu önerge şöyle;
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Başbakan Binali YILDIRIMtarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını, Anayasa’nın 98. ve TBMM içtüzüğü’nün 96. Maddeleri gereğince saygılarımla arz ederim.
Müslüm DOĞAN
İzmir Milletvekili
Son günlerde basında Çiftlik Bank adlı internet üzerinden oynanan sanal bir oyuna ilişkin çok sayıda haber yayımlanmaktadır. Söz konusu sanal oyunda, Çiftlik Bank internet sitesine üye olunduktan sonra gerçek paraylasanal tarım yatırımları yapılmaktadır. Sisteme üye olan kişilerin, reel parayla tavuk, horoz, inek vs. satın alarakyaptıkları sanal yatırımın ardından yüzde 40'a yakın reel kazanç elde ettiği iddia edilmektedir. Basına yansıyan haberlere göre bu sanal oyuna Türkiye’den on binlerce insan 1 milyar TL’ye yakın para yatırmış durumdadır. Sistem içindeki ödeme trafiğinin Papara adı verilen bir yazılım kullanılarak sağlandığı belirtilmektedir. Çiftlik Bank’ın sermayedarı KKTC menşeli "Fame Game Software Ltd" isimli bir firma olarak görülmektedir. Basına yansıyan haberlere göre SPK yaptığı incelemeler sonucu sistemin dolandırıcılık olduğunu ve hiçbir ticari faaliyetinin olmadığını açıklamıştır. SPK’ya göre sistem ‘Ponzi oyunu’ adlı bir işleyişe dayanmaktadır. Yani sistem, son kullanıcı yatırım yapana kadar çalışacak, daha sonra reel para girdisi olmadığı için çökerek patlayacaktır. Yine birçok uzman, bu oyunun yeni bir Banker Kastelli vakasına dönüşeceğini ve birçok insanın birikimlerini kaybedeceğini belirtmişlerdir. Ayrıca çok sayıda televizyon kanalında bu dolandırıcılığın reklamı yayımlanmaktadır.
Bu bağlamda;
- SPK’nın dolandırıcı olarak nitelendirdiği bu oyun hakkında ilgili birimlerce yürütülen bir soruşturma var mıdır? Var ise bu soruşturma hangi kapsam ve içerikte yürütülmektedir?Yok ise ivedilikle bir soruşturma açmayı düşünüyor musunuz?
- Çiftlik Bank oyununun hesapları takip altında mıdır?
- Sistemin yakın bir zamanda çökeceği ve on binlerce insanın paralarını kaybedeceği doğru mudur?
- Şirketin Türkiye içindeki yatırımları incelenmekte midir?
- Yeni bir saadet zinciri, yeni bir titan oluşumuyla mı karşı karşıyayız? Toplumu bu konuda uyarmak ve aydınlatmak için bir açıklama yapacak mısınız?
- Çiftlik Bank’ın bazı yatırımlarına devlet desteği verildiği doğru mudur? Türkiye'nin en büyük dev süt ve besi sığırcılığı işletmesi projesi olarak tanıtımı yapılan ve 700.000.000 olduğu iddia edilen yatırım maliyetinin yüzde 30’unun devlet tarafından karşılandığı doğru mudur?
- Çiftlik Bank adındaki internet sitesinin, iflas halinde ana paraların ödeneceğini ve bunu ıslak imzalı belge ile garanti etmesi halkı yanıltmak değil midir? İflas halinde borç ödemesi yapılmamasına rağmen ısrarla bu yönde açıklamalar yapan kişiler hakkında işlem başlatacak mısınız?
- Çiftlik Bank reklamları yayımlayan televizyon kanallarına bu dolandırıcılığa zemin hazırladıkları için bir ceza verilecek midir?