CHP Doğa ve İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, TV 8’de yayınlanan 'Sahur Vakti' programında 'sokakta yemek yiyen kadınlar dayak yer' ifadelerini kullanan Prof. Dr. Cevat Akşit hakkında RTÜK’e suç duyurusunda bulundu.

Altıok, suç duyurusunda Akşit’in, kadına karşı şiddeti meşrulaştırdığını belirterek 'Bu ifadeler, kadınların başına gelebilecek her türlü şiddet olayına azmettirici içeriğe sahiptir ve aleni bir suçtur' dedi.
 
 Altıok, suç duyurusunda şu ifadelere yer verdi;

Bu ifadeler, kadına şiddeti meşrulaştırmıştır ve azmettirici içeriğe sahiptir

Prof. Dr. Cevat Akşit, Ramazan ayında oruç tutmayan kadınları tehdit etmiştir. Cevat Akşit, regl döneminde oruç tutmayan kadınların sokakta dayak yiyeceklerini ifade ederek kadına karşı şiddeti meşrulaştırmış ve buna zemin hazırlamıştır.

Prof. Dr. Cevat Akşit, oruç tutmayanların dışarıda yemek yememesi gerektiğini söyledikten sonra, “O hayızlı kadınlar da biz tutmuyoruz diye sokakta bir şey yiyemezler. Dayak yerler ha bak. Dinen dayak yerler. Gizli yesinler” ifadelerini kullanmıştır. Bu ifadeler, kadınların başına gelebilecek her türlü şiddet olayına azmettirici içeriğe sahiptir ve aleni bir suçtur.
 
Kadınları tehdit, insan hakları ihlalidir ve anayasal suçtur

Kadına karşı şiddet bir insan hakları ihlali ve kadınlara yönelik ayrımcılığın bir biçimidir. İster kamusal ister özel alanda meydana gelsin, kadınlara fiziksel, cinsel ve psikolojik zarar veya ıstırap veren veya verebilecek olan toplumsal cinsiyete dayalı her türlü eylem veya bu eylemlerle tehdit etme, zorlama veya keyfi olarak özgürlükten yoksun bırakma ve insan hakları ihlali anlamına gelir. 
 
Kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığın her gün arttığı ülkemizde suçu öven, şiddete azmettiren, halkı kadını aşağılamaya, kadına kin, nefret ve ayrımcı duygular beslemeye teşvik eden uygulamalar çağdaş küresel toplum tarafından yazılmış her türlü hukuka, uluslararası sözleşmelere ve evrensel etik değerlere aykırıdır.