CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, İçişleri Bakanı Süleyman SOYLU’ya “Çay tarımında yaşanan sorunları dile getirecek Çay üreticileri hangi açıdan bir Milli Güvenlik sorunudur?” diye sordu.


ÇAY ÜRETİCİLERİNİN SORUNLARI SUNİ GEREKÇELERMİŞ!
Önergesinde "Çay Meclisi Çalışması adı altında toplanan Karadenizli Çay üreticileri, çayda yaşanan sorunların çözümü için çay tarımı yapılan 4 ilde (Artvin, Rize, Trabzon, Giresun) imza stantları kurarak, üreticiler ve vatandaşlar için imza kampanyası düzenlemiş, tüm Doğu Karadeniz'de sürdürdükleri Çay Meclisleri çalışmalarının tamamlanmasının ardından 12 Mayıs tarihinde toplanan imzaların ve taleplerinin yer aldığı dilekçeleri, ÇAYKUR ve Tarım bakanlığına iletmek üzere ÇAYKUR’a yürüyüş yaparak bina önüne basın açıklaması yapacaklarını duyurmuştur. Ancak Çay üreticileri topladıkları imzaları ve dilekçeleri ÇAYKUR’a teslim edecekleri 12 Mayıs Perşembe günü Rize Valiliği tarafından eylem yasağı ilan edilmiştir.” ifadelerine yer veren Bayraktutan “Sorun yokmuş gibi davranınca gerçekten yok olacağını sanıyorlar heralde. Biz çayın tüm bileşenleriyle masaya oturun, çayla ilgili ortak bir karar açıklayın diyoruz; onlar ortada bir sorun yok, bunlar ‘suni gerekçeler’ cevabını veriyorlar” dedi.


ÇAY ÜRETİCİSİ SONUNDA MİLLİ GÜVENLİK SORUNU DA OLDU
Valilik tarafından yapılan yazılı açıklamada “İlimizdeki huzur ve güven ortamını bozmak amacıyla kişi ve gruplarca suni gerekçeler oluşturarak basın açıklaması, toplantı ve gösteri yürüyüşü yapacakları alınan istihbari bilgiler ve sosyal medya paylaşımlarından anlaşılmıştır” ifadelerinin kullanıldığına değinen Bayraktutan  “Doğu Karadeniz’de Çay Üreticilerinin yaşadığı sorunlar “suni gerekçeler” midir? Devletin resmi kurumlarına toplanılan imzaların ve talep dilekçelerinin iletilmesi huzur ve güven ortamını nasıl bozacaktır?“ diye sordu. 


“Milli güvenlik ve kamu düzeninin bozulmaması, Cumhuriyetin temel nitelikleri devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğü ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması” gerekçe gösterilen yasakla ilgili Bayraktutan, Bakan Soylu’ya şu soruları yöneltti:   


Doğu Karadeniz’de Çay Üreticilerinin yaşadığı sorunlar “suni gerekçeler” midir?  

Devletin resmi kurumlarına toplanılan imzaların ve talep dilekçelerinin iletilmesi huzur ve güven ortamını nasıl bozacaktır? 

Çay tarımında yaşanan sorunları dile getirecek Çay üreticileri hangi açıdan bir Milli Güvenlik sorunudur?

Cumhuriyetin temel nitelikleri devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğü ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması çay üreticilerinin taleplerini görmezden gelerek, çay üreticisinin hakkını, emeğinin karşılığını istemelerini yasaklayarak mı sağlanacaktır?