Gezi Parkı protestoları sırasında ayağından yaralanan ve konuya ilişkin yaptığı başvurulardan 4,5 yıldır sonuç alamayan Aydın Aydoğan hakkındaki dosyanın Faili Meçhul Suçlar Bürosu’na devredildiği ortala çıktı.
Kendisini vuran polisler hakkında soruşturmanın akıbetini öğrenmek amacıyla geçen günlerde savcılığa başvuran Aydoğan, dosyanın 12 Temmuz tarihli İstanbul Cumhuriyet Savcısı Burhan Görgülü tarafından imzalanan raporla Faili Meçhul Suçlar Bürosu’na devredildiğini öğrendi. Aydın Aydoğan’ın aldığı raporda “Cumhuriyet Başsavcılığımızın 2016/126756 soruşturma sayılı evrakı üzerinden şüpheliler hakkında ek kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmiş ve olayın asıl faili açısından dosyada daimi arama kararı verilmiş olup, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın çalışma talimatı uyarınca suçun soruşturmasının ‘Faili Meçhul Suçlar Bürosu’ tarafından yürütülmesi öngörülmüştür” denildi.
Valilik soruşturma izni vermedi
Dihaber'de yer alan habere göre, söz konusu olayla ilgili tespit edilen 16 polisin çoğu zaman içerisinde “FETÖ operasyonları” kapsamında gözaltına alındı, bir kısmı da tutuklandı. Ancak bu kişiler hakkında Gezi olayları nedeniyle herhangi bir soruşturma yapılmadı. Israrlı başvurular üzerine görüntülerden sorumluluğu tespit edilen ve halen görevde olan 5 polisle ilgili de 14 Nisan’da İstanbul Valiliği, “soruşturma izni” vermedi.
Bölge Mahkemesi Valilik kararını kaldırdı
Aydoğan ve arkadaşları bunun üzerine Bölge İdare Mahkemesi’ne başvuruda bulundu. Başvuruyu değerlendiren İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Birinci Dava Dairesi, İstanbul Valiliğinin “soruşturmaya izin vermeyen” kararını kaldırdı. İdare Mahkemesi kararında şu görüşlere yer verdi:
“Haklarında soruşturma izni istenenlerin, üzerlerine atılan fiilin efrada kötü muamelede bulunmak olmasına göre, kamuoyu adına kuvvei cebriye imaline, salahiyettar memurların, görevleri vasıtayi mahsusa tayini suretiyle hakaret etmesi, etkili eylemde bulunması gibi hareketleri sui muamele imaline ilişkin olup, bu durumda hazırlık soruşturması yapılmasının 4483 sayılı yasa kapsamında idari izne tabii olmadığı anlaşıldığından itirazın kabulüne, yasa kapsamı dışında verilen ‘soruşturma izni verilmemesine’ ilişkin kararın kaldırılmasına, genel hükümlere göre işlem yapılmak üzere dosyanın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına ve Valiliğe gönderilmesine kesin olarak oy birliği ile karar verildi.”