CHP'li Kadim Durmaz: “Her gün daha geriye gidiyoruz, kentlerimiz üretimden ve yatırımdan uzaklaşıyor”

CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz “ Demiryolu ağlarının geliştirilmesi, yatırımların artması ve sanayi bölgelerinin demiryoluna kavuşması” amacıyla meclis araştırma önergesi verdi. TBMM Genel Kurulunda CHP grubu tarafından görüşmeye açılan önergede, sanayi bölgelerinin üretim maliyetlerini azaltarak, sanayi bölgelerinde daha çok kazanç daha çok üretim ve istihdam sağlanacağı vurgulandı.

Vekil Haberleri - 05-04-2021 13:20

Görüşmesi TBMM genel kurulunda tamamlanan önerge AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

Önerge hakkında CHP grubu adına konuşma yapan Durmaz,

“Ülkelerin toplumsal refah odaklı, sürdürülebilir bir kalkınma anlayışının vazgeçilmez parçası, sağlıklı, nitelikli bir ulaşım politikasıdır.

Demiryolu ağının geliştirilmesi milli gelirin artışıyla, üretim ve yatırımlarla, sanayinin gelişmesiyle doğrudan orantılıdır!

Firmalarımızın üretim maliyetlerinin azalması ve uluslararası rekabet için demiryolu taşımacılığı kaçınılmazdır! “ dedi.

Konuşmasının devamında demiryolu taşımacılığında 1950 ‘lerden bu güne oranları karşılaştıran Durmaz, Ülkemizde; 1950 yılında demiryolu taşıma oranları;

Yolcuda % 4 yükte % 78

2018 yılında;

Yolcuda %1,2’ye gerilerken yük te %4,8’e gerilemiştir.

1980‟de sahip olunan %12‟ye yakın pay yıllar içinde eriyerek bugün yerini %4‟lü seviyelere bırakmıştır.

Bu oran; çek cumhuriyetinde %44,7, Avusturya’da %43,9, Macaristan’da %41,3, Romanya’da %33,6, Polonya’da %29,7’dir.” Dedi.

Durmaz, Atatürk dönemindeki demiryolu sistemiyle bugünü kıyaslayarak “her gün daha geriye gidiyoruz, kentlerimiz üretimden ve yatırımdan uzaklaşıyor.” Dedi.

“Atatürk zamanında yapılan demir yolu 4.075 km. Bundan sonraki 65 yılda ise sadece 1.510 km demir yolu yapılabildi.

ü 1923–1950 yılları arasındaki, savaştan çıkmış Türkiye’nin, mali kaynak ve teknoloji olanakları ile

ü Günümüz Türkiye ‟sinin olanakları ve teknolojisi karşılaştırıldığında,

ü Yarım asrı aşkın bir süre de ray döşeme yok gibidir.

Demir yolu daha az enerji ile daha fazla yük demektir!

*1 km kara yoluna yapılacak harcamayla 5 km demir yolu yapılıyor.

*yüksek hızlı demir yolunun km maliyeti 1,4 milyon dolar,

Ömrü 30 yıl, bölünmüş yolun km maliyeti 1,5 milyon dolar,

Ömrü 15 yıldır.

Demiryollarının hava kirliliğindeki payı % 5 iken

Karayollarının payı % 85 düzeyindedir.”

Veriler böyle iken neden demiryolu yatırımları neredeyse durmuş haldedir?

Durmaz konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi;

Demiryolu ağlarıyla ülkeyi kalkındırabiliriz!

“Artık duble yollar yapmakla övünmeyin, yatırım almayan, üretemeyen, ürettiğini satamayan sanayi merkezlerinin derdine çözüm bulun ve demiryolu ağlarını geliştirin, yatırımları demiryoluna yapın! Kalkınmışlığı tüm ülke coğrafyasına yayalım!

Kur farkıyla, garanti ödemeleriyle zengin ettiğiniz şirketler yerine yönünüzü milli ekonomiye katkısı tartışılmayan demiryoluna ve limanlara ulaşmak için bekleyen OSB’ lere dönün!”

Milletvekili arkadaşlarımızla inceledik gördük;

Aksaray ilimizin 114 milyon dolar ihracatı, 36 milyon dolar ithalatı vardır.

Önce otoban güzergâhını değiştirip Aksaray iline bir darbe vurdunuz!

Aksaray TSO’nun kayıtlı 5000 üyesi toplamda 12.500 kişiye istihdam sağlamaktadır.

2013 yılında en çok yabancı yatırımcı alan il konumunda olan Aksaray’a 2011 yılında 86 km demir yolu sözü verilmiş ve projesi hazır olmasına rağmen bu sözünüzü tutmadınız.

Ulukışla üzerinden mersin limanı bağlantısı yapılmamıştır.

Bu yüzden Aksaray’da üretimde uluslararası rekabet gücü azalmış, işsizlik oranı yükselmiş,

Yatırımlar zayıflamış! İşletmeler bölgeden çekilme arayışına girmiştir!

Türkiye’nin en büyük ısı kazan üretim fabrikalarından biri Yozgat OSB’de bulunmaktadır.

Bu fabrikamız yıllık 30 milyon Euro ihracat yapmaktadır.

Yozgat’a OSB’ye yapılacak bir demiryoluyla Yerköy hattına bağlantı yapılması olanaklıdır.

Yine Çorum OSB 1,2 milyar dolar (2019) ihracat yapan bir yerleşkedir. Çorum – Suluova (75 km) arası demiryolu hattıyla Samsun Limanı’na bağlanmak mümkündür.

Aynı şekilde Çorum-Yerköy, 140 km uzunluğunda demiryolu hattıyla Mersin Limanı’na bağlanabilir.

Yine Samsun limanı ile Mersin limanı arasında bir demiryolu bağlantısı olması durumunda ihracatın en az 5 kat artması yönünde tespit ve değerlendirmeler yapılmaktadır.

Yap-işlet-devret modeliyle yapılması düşünülen Merzifon- Gürbulak yolunun, d-100 karayolu güzergâhından alınıp, başka bölgeye kaydırılmasıyla Reşadiye, Niksar, Erbaa, Taşova, Amasya’da akaryakıt istasyonları, toprak sanayicileri, küçük sanayi siteleri, yol boyu lokantalar, oteller, sebze ve meyve hallerinde büyük bir iş kaybı olacaktır.

Ve büyük mağduriyet yaratacağı bir gerçektir. Mağduriyeti gidermek için;

Tokat’ta Etüdü tamamlanan demiryolunu artık yapın!

Niksar OSB, Erbaa OSB 6 000 çalışanı kısa sürede 7500 hedeflemişken, Taşova, Amasya arasına demiryolunun yapılması kaçınılmaz hale gelmiştir. Tokat OSB de 5 000 çalışanı ile üretim yapan firmalar Turhal’a 40 km demiryolu istemektedir. Bu projenin etüdü bile tamamdır!

Günün Diğer Haberleri