İşgal Altındaki Adalarımız Gündeme Gelecek Mi?
CHP Antalya Milletvekili ve AB Uyum Komisyonu Üyesi Dr. Niyazi Nefi Kara tarafından yapılan açıklamada ziyaret gündeminin Yunan basınından takip edildiği kadarıyla Ege’deki gerginlikler, iadesi istenen darbeci askerler, mülteci sorunu ve Kıbrıs sorunu olarak tahmin edildiği belirtildi. “Anladığımız kadarıyla Ege Denizinde Türk Karasularında bulunan ancak Yunan işgali altındaki 18 adamız ve 1 kayalık bu görüşmede de gündeme gelmeyecek. 13 Mayıs 2017 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanının Çin’de Çipras ile yaptığı görüşmede hatırlayacağınız üzere sadece darbeci askerlerin iadesi gündeme gelmişti. O zaman da belirtmiştik, tekrar hatırlatmakta fayda var, eğer AKP Hükümeti adalarımızın işgalini sonlandırabilecek iradeyi gösterebilseydi o darbeciler işgal altındaki adalarımız üzerinden Yunanistan’a kaçamayacaklardı” ifadelerini kullanan Kara, Türkiye’nin işgalleri sessizce kabul ederek Yunanistan ile bugün aciz bir durumda masaya oturacağını söyledi.
Yunanistan ve AB Rum Tarafına Baskı Yapmalı
Türkiye’nin Avrupa Birliğinden bu kadar uzaklaştığı bir dönemde gerçekleşen bu ziyaretin önemli olduğunu belirten CHP Antalya Milletvekili Dr. Niyazi Nefi Kara görüşmelerde Kıbrıs konusunun da gündeme gelebileceğini belirterek, “Kıbrıs’ta çöken müzakereler bir kez daha göstermiştir ki, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti daha fazla taviz vermeden Yunanistan ve Avrupa Birliği’nin Rum tarafına baskı yapmasını sağlamalıdır” ifadelerini kullandı.
Kıbrıs sorununun bir milli dava olduğunu vurgulayan Kara, “AKP iktidara geldiği ilk yıllarda da hatırlanacağı üzere Annan Planı’nı Türk tarafına kabul etmesi yönünde baskı yapmıştı ve bu plan Türk tarafı ve Türkiye için birçok tavizi içeriyordu. Ardından planı kabul eden KKTC olmasına rağmen reddeden taraf Yunanistan’ın da tehditleri ile AB’ye tüm Adanın temsilcisiymiş gibi tam üye yapılmıştır. Türkiye burada yeterli baskıyı yapamayarak zaten o günden sonra kurulan her masaya 1-0 yenik durumda oturmaktadır. Rum kesiminin bloke ettiği fasıllar müzakerelerde sıkıntı yaratırken, AB Türkiye’ye hem Kıbrıs sorununun çözümü konusunda tek taraflı tavizler ile Ek Protokol’ün ayrımsız uygulanması noktalarında baskı yapmakta ancak Rum tarafının Kıbrıs sorununun çözümü konusundaki anlaşmaz tavrı üzerinde herhangi bir baskı yapmamaktadır” dediği açıklamasında Kıbrıs sorununun çözümü konusunda Yunanistan’da gerçekleşecek ikili görüşmeden çıkacak sonucu merakla beklediklerini ifade etti.
Türkiye Tüm Partileriyle Beraber Milli Duruş Sergilemeli
Hem KKTC’de hem de Rum kesiminde gerçekleşecek seçimler nedeniyle 2018 yılında müzakerelerin tekrardan başlaması için kurulacak yeni hükümetlerden bir adım gelebileceğini umduklarını belirten Kara, Türkiye’nin bu sefer tüm partileriyle beraber bu meselenin kalıcı ve adil bir şekilde çözümü noktasında geçtiğimiz dönemlerde sergilenen milli duruşu sergilemesi ve garantör ülke olarak Yunanistan’ın da daha adil ve eşitlik içeren bir çözüm noktasından Rum kesimine baskı yapması gerektiğini belirtti.
Cumhurbaşkanının Lozan Çıkışı
Cumhurbaşkanının dün akşam Yunan televizyonunda yaptığı “Lozan güncellenmeli” çıkışına da değinen CHP Antalya Milletvekili Dr. Niyazi Nefi Kara Lozan Antlaşmasının Türkiye Cumhuriyeti’nin tapu senedi olduğunu hatırlatarak “Sayın Cumhurbaşkanı nasıl bir güncellemeden bahsediyor acaba? Yunanistan bugüne kadar Ege Denizi’nde ve hava sahasındaki tüm anlaşmazlıklarda yapıcı değil aksine agresif bir tutum sergilerken, Adalarımızı işgal ederken neyin güncellenmesinden bahsediyorlar. Acaba Hükümet egemenlik haklarımız üzerinden başka tavizler verilebileceğinin sinyalini mi vermeye çalışıyor? Bu açıklama AKP’nin Cumhuriyet ile hesaplaşma çabasının yansımasından başka bir şey değildir” dedi.